Jak zmienić oblicze domowych posiłków?

Smaczne i wartościowe posiłki wcale nie musza być kosztowne i wymagać od nas spędzania długich godzin w kuchni. Korzystając z lokalnych i sezonowych produktów, możemy stworzyć wyjątkowe dania, które z pewnością zaspokoją głód i zachwycą podniebienia.

 

Korzystaj z lokalnego rynku!

Sposobem na to, aby cieszyć się zawsze produktami świeżymi, jest kupowanie warzyw, owoców i mięs na lokalnych rynkach. Korzystajmy ze sklepów warzywnych blisko domu, sklepów mięsnych współpracujących z rzeźniami. W ten sposób nie tylko wspomagać będziemy lokalnych przedsiębiorców, ale też możemy mieć pewność, że na naszym stole znajdują się wyłącznie wartościowe produkty. Zwracajmy uwagę na pory roku i sezonowość produktów: w okresie lata warto sięgać po warzywa i owoce, których jest pod dostatkiem. Warzywa i owoce warto jest w jak najmniej przetworzonej formie – oczywiście o ile to możliwe. Lekarze sugerują tę zminimalizować ilość spożywanego mięsa – zamiast białka zwierzęcego sięgajmy po białko roślinne. Znajdziemy je przede wszystkim w warzywach strączkowych. Czego unikać? Z pewnością przetworzonych słodyczy, słodkich napojów gazowanych. Zamiast tego wybierajmy wodę.

 

Klasyka w nowej odsłonie

Czy klasyczne dania mogą nas zaskoczyć? Zdecydowanie tak – przykładem jest przepis na żur wielkanocny z pulpetami z białej kiełbasy. Żur to tradycyjna potrawa wielkanocna, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby to pyszne danie przygotowywać również na inne okazje. Zaletą żuru jest jego bogaty, wyśmienity smak. Dodatki w zupie sprawią, że nabierze on jeszcze bardziej wykwintnej formy. Klasyczne dania w nowej formie to również pierogi (np. z mięsem kaczki), makarony podawane z wykwintnymi grzybami i sosami, risotto z dodatkami. Możliwości na smaczny i niebanalny obiad jest wiele – warto poszukać inspirujących przepisów w sieci, ale też w książkach kucharskich.

 

 

Related Posts