Kuchnia włoska – zalety kuchni włoskiej

Dla wielu osób kuchnia włoska to jedynie pizza i spaghetti, a przecież jej bogactwo jest znacznie szersze. Niepowtarzalne smaki i wyjątkowy aromat potraw, a jednocześnie tradycja celebrowania każdego posiłku sprawiają, że miliony ludzi na całym świecie zachwyca się potrawami charakterystycznymi dla tej kuchni oraz jej specyficznym klimatem.

Świeże składniki i samodzielne przygotowywanie potraw

Popularność kuchni włoskiej wynika w dużej mierze z jej prostoty i krótkiego czasu przygotowania posiłków, a zwłaszcza ze stosowania świeżych, naturalnych i nieprzetworzonych składników. Podstawę stanowią warzywa dostarczające mnóstwo cennych witamin i składników odżywczych, przede wszystkim soczyste pomidory, karczochy czy seler naciowy podawane w formie sałatek lub na ciepło. Chyba każdy też słyszał o klasycznej zupie włoskiej z warzyw, czyli minestrone. Jednocześnie stosuje się duże ilości przypraw i ziół, jak bazylia, rozmaryn, estragon, oregano czy tymianek. To one nadają potrawom doskonały smak i kuszą swoim aromatem, tym bardziej że najczęściej dodaje się świeże zioła, a nie suszone. W codziennej diecie Włocha nie może też zabraknąć wysokiej jakości oliwy z oliwek. Chociaż większość ludzi kojarzy kuchnię włoską wyłącznie z potraw mącznych, to warto sobie uświadomić, że bazą wielu dań są świeże ryby i owoce morza.

Tradycyjna kuchnia włoska

W zasadzie można powiedzieć, że charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest jej duża różnorodność. Praktycznie każdy region Włoch słynie z innej potrawy. Jeżeli ktoś chciałby spróbować smak prawdziwej pizzy, to powinien udać się do kolebki tego dania, czyli do Neapolu. Tamtejsza pizza może zaskoczyć swoją prostotą, a przede wszystkim faktem, że nie jest tłusta. W każdym razie polska wersja przyrządzania pizzy niewiele ma wspólnego z klasyczną pizzą z cienkiego ciasta.

Z kolei pasta, a więc różnego rodzaju makarony, króluje głównie na stołach w części południowej kraju, aczkolwiek tagliatelle pochodzi z północy. Na pewno trzeba podkreślić, że oprócz najbardziej znanego spaghetti są to dziesiątki innych typów makaronów, często w ciekawych kształtach i fakturach. Warto spróbować tradycyjnie przyrządzanych cannelloni, farfalle, fusilli czy penne.

Nie można też zapomnieć o lasagne

Północ Włoch słynie zaś z aromatycznego risotto przygotowywanego z ryżu, polenty z mąki kasztanowej bądź kaszki kukurydzianej oraz przepysznych pierożków zwanych tortellini i ravioli.

Słoneczna Italia słynie również z serów, przede wszystkim parmezanu, mozzarelli, mascarpone i ricotty. Natomiast prawie każdy posiłek Włocha kończy się wyśmienitą kawą oraz jednym ze znanych deserów, czyli tiramisu, panna cotta albo tradycyjnymi włoskimi lodami.

Artykuł powstał przy wspólpracy z Cookingbox – portalu oferującego gotowe przepisy i dania kuchni włoskiej. Więcej na https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/region/kuchnia-wloska/


Article Tags:
· ·
Article Categories:
Zdrowie i Uroda

Recent Posts

Comments are closed.